Спостерігали ви таку картину: одна людина сутра бадьорий і веселий, його очі блищать, він повний енергії і працює весь день як заведений. Іншому ж що воля, що неволя Весна на дворі або осінь, зима чи літо немає різниці. Як ніби смак до життя втратив. Він блідий, сонний і дратівливий. Чому?
Відповідь брак енергії. Як же наситити себе нею? Де її взяти? Найкраще поповнювати запаси енергії з кількох різних джерел. Нею діляться з нами і сонечко, і вода, і деякі люди. А ще ми отримуємо життєву енергію з їжею.
Поговоримо про сніданки. Це основна "заправка" для організму, яку ми витрачаємо протягом трудового дня. І чим корисно буде ця ранкова "заправка", тим більше буде в нас енергії проти стресів, хвороб, фізичних і розумових навантажень.
Сніданок повинен бути не тільки, смачний, а й корисний. А раз так, то ми викреслюємо зі списку яєчню, сосиски, бутерброди. Їх придумали торопигі і ледачі люди. Така швидка їжа здоров'я та енергії не додасть, а скоріше навпаки.
Правило № 1 смачного й корисного сніданку їжа повинна бути гарячою. І напій, і їжа. Найкраще для цього підходить каша. Ще краще, з цільного зерна. Воно напоєні променями сонця і дощовою водою, йому природа свою силу віддавала. З таким зарядом енергії каша обов'язково піде на зміцнення здоров'я. Слідкуйте, щоб порція була невеликою, в міру. Від боденька навіть самої корисної їжі пуття не буде. Вся енергія піде на перетравлення.
Замочіть з вечора чистою водою жменю пшона, гречки або рису. Вранці залишиться лише довести до кипіння, і основна страва готова.
Для різноманіття смаку в каші можна додавати різні фрукти, овочі, горіхи. Сухофрукти теж підходять для цих цілей, якщо попередньо, з вечора, їхні замочити в чистій холодній воді.
Правило № 2 смачного й корисного сніданку свідчить, що вранці потрібно пити не кава, а чай. Краще зелений або трав'яний. Або змішаний. Але потрібно врахувати, травичка травичці ворожнечу. М'яту, мелісу, материнку краще заварювати ввечері, після трудового дня. У них розслаблюючу дію. Такий напій зніме напругу, підготує до сну весь організм. Для ранку приготуйте шипшина, звіробій, мати-й-мачуху і трохи евкаліпта. Все це довершити щіпкою зеленого чаю для тонусу, молодості і краси, і чудодійний нектар готовий. Пийте його невеликими ковтками, вбираючи аромат трав і через них силу матінки-Природи.
Є тут невелика хитрість при заварюванні. Траву і чай потрібно класти в заварний чайник непарній, по три, п'ять пучок або ложок. Непарні числа символізують незакінченість, прагнення до руху вперед, саме життя, нарешті. Робіть це з позитивними думками, і тоді ваш чай перетвориться на чудодійні зілля.
Навіть якщо ви звикли взагалі не снідати, повірте, ковток цього напою натщесерце зарядить бадьорістю й енергією. А може і апетит з'явиться. Тоді організм уже буде готовий до прийняття порції корисного сніданку.
Звідки ще енергії почерпнути можна? Ну, фрукти, овочі, ягоди по сезону улюблені ласощі здоров'яка. Усі вони на грядках сиділи та на дереві висіли, із землею і сонечком спілкувалися, вітамінами і життєвою силою запасалися. І віддадуть її з радістю.
Їх їдять як окремо, так і в салатах, і у складі основної страви. Коктейлі і напої з їх використанням також виключно корисні. Просто феєрверк енергії.
Цукерки, тістечка, кекси та булки здобні все це бездушне баловство якесь. За винятком шоколаду, особливо гіркого. Він для цієї енергії дан. Невеликий шматочок з ранку, і вам усе під силу!
Смачно? Корисно? Ще й як!
бадьорого ранку!
Юлія Соболевська, спеціально для www. allwomens. ru
|