23:42 Національна іспанська кухня | |
Іспанська кухня схожа на кухні інших середземноморських країн. Цілком природно, що географічна близькість і багатовікова історія Середземномор'я, в якій тісно переплетені долі багатьох народів, що населяють цей регіон, стали причиною того, що в національній іспанської кухні існує багато кулінарних традицій інших країн, і, перш за все, найближчих сусідів - Італії та Франції. Але все ж таки саме національна іспанська кухня найгостріша, гострий і солона в Південній Європі. Для іспанської кулінарії дуже характерні блюда з часником, цибулею і оцтом. Дуже багато страв готуються на вугіллі і на відкритому вогні. Крім того, у кожній іспанській провінції є свої власні, тільки їм властиві, кулінарні традиції. Для каталонської кухні характерно обов'язкове використання в усіх стравах різноманітних соусів, які часто є головним компонентом страви. У Каталонії існує 4 основних видів соусів. Це - софріто (sofrito) з цибулі, часнику, томатів, зелені, перцю; самфаїна (samfaina) з баклажанів, перцю, томатів; пікада (picada) з часнику, смаженого мигдалю, зелені; алі-олі (ali-oli) з часнику з додаванням оливкової олії. Відомі страви Каталонії - касуела (печеня), suquet de peix (ароматна густа юшка з морського чорта), mongetes amb botifara (смажені в киплячому свинячому салі свинячі ковбаски з гарніром з білої квасолі), capi-i-pota (рагу, яке готується з свинячих ніжок і свинячої голови). У Каталонії люблять білий хліб, який щ едро поливається оливковою олією, натирається часником і томатом. Подається як у вигляді закуски, так і окремо.
У валенсійською кухні багато вегетаріанських страв з овочів варених, тушкованих, свіжих. Дуже популярне овочеве рагу по-селянськи (pisto huertano) з буряка, бобів і квасолі. Солодкі страви спадщина мавританського періоду іспанської історії. Халва туррон, морозиво, випічка все це відгомони арабської кухні. Мадрид займає особливе місце в іспанській кухні. Найвідоміші страви - смажене м'ясо по-мадрідські, сичух (тушковані нутрощі, порізані шматочками), тріска, косидо мадріленьо (суп з гороху з грінками). Особливо популярний мадридський кальос рубець з кров'яною ковбасою, з соусом з перцю, присмачений прянощами. Для кухні провінції Месета характерна перевага овочів, бобових. У Месеті також готують страви з м'яса свиней, спеціально відгодованих жолудями і каштанами, люблять страви з дичини. У Кастілії-Ла Манча дуже люблять варене м'ясо з овочами, а також м'ясної салат, яєчню з смаженими шкварками. Країна Басків типовий представник північній іспанській кулінарної традиції. Тут поширена так звана сімейна кулінарія, що включає страви домашнього столу: чангурро (молюски та краби), мармітако (картопля з макреллю). Баски дуже поважають морепродукти. Відоме блюдо bacalao al pil-pil (тріска по-біськайські), яка готується з часниковим соусом. Дуже люблять тут мальків вугра, kokotxas (плавники морської щуки). У раціон входять різні молюски, наприклад, pulpo a feira (відвареної восьминіг). До речі останнє страву більш характерно для кухні Галісії. В інших північних провінціях популярні анчоуси, квасоля, різні молочні продукти, чудові сири з коров'ячого, козячого та овечого молока. Північ Іспанії славиться якістю продуктів. Провінції Ла Ріоха і Наварра знамениті великою кількістю і різноманітністю натуральної їжі. Це часник, спаржа, огірки, перець, картопля, салат, груші, персики та інше, інше, інше. Традиційні страви тут: pimientos rellenos (фарширований солодкий перець), navarro cochifrito (рагу з баранини). Десерти консервовані фрукти, фрукти в шоколаді, булочки. Солодкі страви, як уже було сказано, це спадщина арабської культури. Андалузька кухня втілила в собі кулінарні традиції народів, коли-небудь населяли південь Іспанії. Знаменитий холодний суп gazpacho родом із Андалузії. Саме тут винайдений спосіб обсмажування продуктів у фритюрі. Оливкова олія, вироблене на півдні Іспанії, вважається найкращим. Дуже відомі в південній іспанській кухні pescaitos fritos - маленькі смажені рибки, яких прийнято є з головою і кістками, pinchos morinos (промариноване м'ясо, приготоване на шампурі), а також страви зі свинини (дуже смачна шинка хабуго виробляється в південній провінції Уельва) . Якщо Ви будете в Іспанії, обов'язково варто спробувати класичні національні страви - іспанський омлет тортілья, копчену ковбаску чорісо з прянощами, овечий сир Манчі, шинку серрано, делікатесний копчений окіст хамон, і, звичайно, гаспачо. | |
|
Всього коментарів: 0 | |