Вважається, що приготована на відкритому вогні їжа, сама корисна і легко засвоюється. Такий факт і сучасні дієтологи теж підтверджують. Шашлик відомий і любимо усіма народами світу. Піч м'ясо на рожні було однаково і на Сході і на Заході, а у нас, не знаю, чому так, слово шашлик асоціюється з кавказьким застіллям, це не правильно. Як нам стверджуємо один кулінар, слово шашлик зовсім не кавказького походження. Його вигадали українці, переробили при цьому кримсько-татарське шашлик, що перекладається як, що ні будь на рожні.
М'ясо для шашлика має бути, перш за все, свіжим і не морозивом. Звичайно краще, щоб це була м'якоть на кістці, вирізка, шийка. У барана це чи ребра або корейка, а у свинини краще шийка. А маринад надає м'ясо соковитість і ніжність. Правильно маринувати потрібно мінімум 2 години не менше. Гарного приготування шашлик апетитно виглядає, ніжний і соковитий на смак, пахне димом і м'ясом. Ось декілька найкращих рецептів шашлику.
Шашлик з молодої баранини кавказькі.
Нам знадобиться: 1
кілограм м'яса молодої баранини; 3-4 великі цибулини; 120-150 мл білого або червоного сухого вина, перець чорний мелений, сіль, спеції.
накритий: Баранину нарізати великими шматочками, посолити, поперчити. 1.2 частину цибулі дрібно нарізати. Другу половину цибулі нашаткувати товстими кільцями. Укладати м'ясо шарами в емальований або керамічний посуд. Кожен шар посолити, поперчити, посипати спеціями і вимірюв льченним цибулею, полити сухим вином. На верхній шар викласти кільця цибулі. Покласти гніт, накрити, поставити маринуватися в холодне місце на 6-8 годин (можна на ніч). Замариновані шматочки м'яса надіти на шампури і смажити на вугіллі, не допускаючи горіння.
Шашлик на кефірі.
Нам знадобиться:
1 кілограм; 0,5 кілограм ріпчастої цибулі; 1 літра кефіру; спеції, сіль перець.
Для приготування нарізати свинину на середні шматки. Солимо, перчимо, додаємо спеції і багато ріпчастої цибулі, порізаної кільцями. Складати в каструлю шарами. Усі верстви залити кефіром або іншим несолодким кисломолочним продуктом. Зверху теж налити кефіру стільки, щоб покривав усі м'ясо. Накрити. Маринувати 6-8 годин. Перед смаженням все перемішати, надіти на шампури.
Швидкий шашлик.
Нам знадобиться:
5 кілограм свинини; 5-7 цибулин; 5 столових ложок столового оцту; приправа для шашлика, сіль, перець.
Приготування:
М'ясо нарізати шматками середнього розміру, покласти в емальований посуд. Солимо, перчимо, додаємо приправу для шашлика, все поливаємо оцтом. Перемішуємо. За верх на м'ясо викладаємо нарізану кільцями цибулю. Накриваємо кришкою, і залишаємо для маринування на 3-4 години. Готове м'ясо одягаємо на шампури, чергуючи з кільцями цибулі. Готувати на вогні до готовності. Якщо вогонь дуже сильний, присипте його кухонною сіллю, щоб шашлик не підгоріло.
Шашлик по-азербайджанські.
Нам знадобиться:
600 г м'якоті баранини, 2 цибулини, 70 мл. столового оцту або сік 1 лимона, 1 столова ложка вершкового масла, 1 пучок зеленої цибулі; 4 помідори, 1 лимон; 1 столова ложка рубаною зелені кропу; 2 столові ложки дрібно нарізаної зелені петрушки, перець мелений чорний, сіль.
Приготування:
М'ясо повинно бути нарізано кубиками зі стороною 4 см. Ложем в емальовану каструлю, солимо, перчимо, посипати різаною цибулею, петрушкою, кропом. Полити оцтом або соком лимона. Перемішуємо і ставимо в холодильник на 4 години. Мариновані баранину нанизати на шампури, змастити маслом і, перевертаючи, смажити до готовності над вугіллям без полум'я. Готовий шашлик укласти на блюдо, посипати зеленню, прикрасити зеленою цибулею, помідорами, скибочками лимона.
|