23:36 Як швидко зробити дріжджове тісто? | |
Дріжджове тісто дуже універсально. З нього можна приготувати, все, що душі завгодно: розтягаї і кулеб'яки, пироги та пиріжки, ватрушки і кренделі. І це далеко не весь список. Дріжджове тісто ще відомо як кисле. У процесі бродіння дріжджів що містяться в борошні цукристі речовини розкладаються на спирт і вуглекислий газ. Завдяки вуглекислого газу, помітного в тесті у вигляді бульбашок, тісто стає пухким. Дріжджі необхідно брати тільки свіжі. Але якщо ваші дріжджі не дуже свіжості, то дуже легко вдихнути в них друге життя. Для цього їх необхідно дрібно розкришити і, розклавши теплим молоком, додати цукор. Потрібно наполягати дріжджі хвилин 10-15, поки не з'являться пухирці. Способів того, як швидко зробити дріжджове тісто, існує кілька. Розглянемо варіанти детальніше. Класичним рецептом дріжджового тіста є наступний. Необхідно взяти від 30 до50 грам дріжджів, 250 г маргарину, півлітра молока, 2 або 3 столові ложки цукру, 700-800 г борошна, 1 столова ложка рослинної олії і сіль на кінчику ножа. Завдяки молоку, тісто стає більш вузькому, рихлим і пластичним. Можна використовувати також і кисломолочні продукти. Не слід переборщувати з жиром, оскільки його надлишок сповільнює процес бродіння дріжджів. У результаті тісто важко піддається формуванню, його легко порвати, та й смак страждає. Яка використовується борошно повинно бути лише вищого гатунку. Борошно перед додаванням в тісто необхідно її просіяти. У дріжджове тісто яйця не додають, оскільки цей вид тесту стає жорстким і твердим, зроблені з нього вироби черствіють досить швидко. Розрізняють два способи замісити тісто дріжджове: безопарний і опарний. Безопарний спосіб порівняно швидкий і економічний. Опарний же спосіб досить древній. Спочатку необхідно з половини борошна, води або молока, дріжджів замісити опару. Коли опара почне активно бродити, до неї додаються інші компоненти і залишилася, борошно. Вийшло тісто буде пишним, легким та пружним. Тісто необхідно посипати борошном. А ємність, де знаходиться дріжджове тісто необхідно прикрити і поставити в тепле місце. Тісто необхідно періодичні обминали в процесі бродіння, для того, щоб в тесті не утворювалися бульбашки вуглекислого газу. Тісто треба обминали два рази з періодичністю в півтори години. Після того, як ви обминають тісто вдруге, необхідно викласти тісто і почати формувати його. Поверхня необхідно присипати борошном. Потім тісто треба розкачати. До рук тісто прилипати не повинно, текстура тесту повинна бути м'якою, пружною та еластичною. Потім відповідно треба надати тесту форму, залежно від виду виробу, що ви печете. Якщо пиріг закритий, то шар тесту треба розкачати завтовшки в 1 см. Потім, обережно навернув на качалку тісто, слід перенести його на деко. На тісто рівним шаром укладається начинка, у якості якої можуть виступати м'ясо, риба, капуста, картопля, яйця, ягоди, яблука і т. д. Зверху необхідно помістити другу розкатано шар. Краї защепляются, а шов підганяється вниз. Пиріг необхідно залишити на 15-20 хвилин. Поверхню пирога змазують жовтком. У декількох місцях варто проколоти його виделкою. Закритий пиріг випікається в духовці при температурі 210-220 градусів. Не можна залишати пироги, випечені з дріжджового тіста, на листі, в іншому випадку нижня корочка може почорніти. Верхня корочка пирога змазується невеликою кількістю олії, щоб залишатися ніжною і м'якою. Готовий пиріг необхідно чимось накрити. Ось і всі рекомендації, щодо того, як швидко зробити дріжджове тісто. Якщо ви в точності підете їм, то зможете порадувати ваших близьких ароматної і смачною випічкою. | |
|
Всього коментарів: 0 | |