23:27 Як правильно вибрати вино | |
Років 15 і більше тому вважалося, що алкогольні напої слід вживати тільки у свята. Це пояснювалося дуже просто: оскільки нічого пристойного, крім російської горілки, народу не пропонувалося, а наслідки вживання горілки в значних кількостях не сприяють успіхам в роботі, то культура вживання алкоголю як така не вивчалася в принципі. Краєм вуха наші люди чули, що в багатьох країнах південноєвропейських родина не сідає обідати за стіл, якщо на ньому немає пляшечки столового вина. Як правильно вибрати вино, що це за вина і як їх відрізнити від поганих. Перший тост каже тостмейкер. Ця роль за будь-яким столом належить певному людині. Звичайно це господар, але він може переадресувати право виголошення тосту будь-якому з гостей. Пані тостів не вимовляють! Запам'ятайте це правило, вибите в законах етикету великими літерами. Тости не вимовляють з лікерами, але з іншими десертними напоями (коньяком, солодким вином) цілком можливо. Коньяк, шампанське, солодкі і напівсолодкі червоні, білі й солодкі та десертні вина ніколи не подають до основних блюд, тому що у них тільки десертна функція. Під час трапези треба подати сухе вино червоних і білих сортів, сухий херес, або для чоловіків горілку, віскі, текілу, ром, джин. Алкогольні напої типу: хересу, горілки, мадери і портвейну треба перелити в графин. Перед подачею на стіл червоного вина, його треба трохи охолодити до 16-18 градусів. Коньяк не можна пити холодним, він мимоволі нагріється в бокалі, коли його будуть смакувати, або треба нагріти на спеціальній підставці зі свічкою. Ігристе вино або шампанське звичайно подають у відрі з льодом і водою, або перед подачею на стіл, охолодити в морозильній камері, але не заморозити. Біле сухе вино подають остившім до 12-14градусов. Коли почнете розливати вино, обов'язково протріть шийку серветкою, щоб краплі вина не впали на скатертину, треба пляшку повернути навколо своєї осі, і тільки потім підняти пляшку від келиха. розливаючи спиртні напої в келихи, пам'ятаєте, що до краю келиха повинно залишитися як мінімум два сантиметри, а краще налити тільки половину келиха. Коли наливають вино в келихи, їх не можна тримати на вазі. Бокал повинен стояти на столі! Для вас виголошено тост, ви не починайте відразу ж пити, інакше це вийде, що ви самі п'єте за своє здоров'я і благополуччя. Спочатку повинні прикластися до келиха гості, а вже тільки потім ви. Відмовитися випити тост на честь якоїсь людини означає неповагу. Треба взяти келих і випити воду або сік. Вода взагалі найкращий напій у дебюті прийому стоячи, поки гості не привіталися з господарями прийому і не знайшли спільних знайомих. Не пити відразу це дуже модно. Тост з водою не вважався тостом за старих часів. Однак шведський король Карл Густав ввів правило піднімати келихи з мінеральною водою. Оскільки королівський етикет є пріоритетним над світською, то правило піднімати тост з водою відмінний вихід для тих, хто не може або не хоче пити. Пояснювати, чому ви піднімаєте келих не з алкоголем, а з водою або соком, абсолютно не потрібно. Ніхто не має права ставити вам нібито смішні питання: хворієш, вагітна?, Закодувався? та інше. Це дурні жарти невихованих людей. Припустимо, вас запросили на звану вечерю. За дивною традицією на столі з'являється пара пляшок напівсолодкого шампанського. Потім пані переходять на вино, а чоловіки наводку, віскі, текілу і т. д. Під час обіду раптово починаються гучні суперечки, конфлікти, інші дурні ситуації, за які нормальним людям стає соромно. Причиною неадекватної поведінки в таких випадках є десертне напівсолодке шампанське, подане гостям на голодний шлунок і викликає найсильнішу і швидке сп'яніння. Це колосальна помилка, яку допускають господарі і гості, тому що функція напівсолодкого шампанського, як і коньяку ковточок з тортиком в завершенні прийому. Як же відрізнити гарні, правильні вина від поганих? Кріплені вина типу хересу, мадери, портвейну ми не будемо розглядати. Вино дозріває і стає якісним тільки тоді, коли весь що міститься у винограді цукор, завдяки доданим руками винороба ферментів, остаточно перетвориться на спирт. Таке вино без цукру не принесе ні найменшої шкоди здоров'ю людини і його можна пити буквально пляшками. Фортеця вина - це універсальні цифри для всіх європейських вин. Самое сухе вино, має міцність 13-14% і називається брют. Якщо на пляшці вина напис 15-17% - тут кріплене вино, в яке додатково доданий коньячний спирт, і це вино вже не є натуральним. Після брют градус вина знижується так: сухе вино 12-12,5%, напівсухе 11-11,5%, напівсолодке 10-10,5%, і солодке нижче 10%. На дипломатичних прийомах подають тільки сухі вина, і навіть напівсухі вже є сумнівним тоном. Від сухих вин, оскільки в них немає цукру, не повніють, не червоніють, не п'яніють і ніколи не хворіють вранці, а тому етикет визнає добрими винами саме цю категорію алкогольних напоїв. | |
|
Всього коментарів: 0 | |