Деякі думають, що готувати це дуже просто, інші вважають, що кулінарну майстерність доступно лише обраним. На самом деле, навчитися готувати може кожен, якщо йти за маленьким хитрощів досвідчених кухарів.
1.Начінаем з простого.
Звичайно, багатьом хочеться вміти приготувати смаженого гусака чи випекти розкішний торт, але якщо ви не робили нічого складніше яєчні, то за складні страви краще не братися з самого початку. Тому треба спочатку набити руку на приготуванні простих страв. Вчіться готувати салати, млинці, які прості гарніри та десерти. Супи, м'ясо, рибу та інші новації відкладіть на потім. Ви навчитеся швидко нарізати продукти, змішувати різні інгредієнти, доводити страви до готовності, пізніше досвід зі складними стравами буде вдаліше.
2.Кухонная начиння.
Крім усього іншого, не варто ігнорувати кухонне приладдя. Всі вони створені для полегшення праці. Лопатки допомагають перемішувати і перевертати продукти в салатниці або на сковороді, кухонні комбайни та блендери допоможуть швидко подрібнити все, що завгодно, пароварки швидко довести до готовності будь-яку страву. А кондитерські мішки, фігурні ножі і формочки допоможуть зробити блюдо красивим. Тому сміливо освоюйте все, що опиниться під рукою.
3.Делайте заготовки.
Досвідчені господині значно полегшують собі працю, роблячи різні заготовки. Наприклад, можна зварити крутий бульйон, заморозити його і зберігати в морозилці досить довго, а у вас під рукою завжди буде основа для багатьох страв. Можна нарізати свіжі або варені овочі, які теж зможуть довгий час зберігатися в морозилці і служити відмінним доповненням для супів. Трави, зелень, гриби, фрукти, овочі все це повинно зберігатися в контейнерах і бути завжди під рукою. Тоді приготування багатьох складних страв не забере багато часу.
4.Стежите рецептами.
На перший час не варто покладатися на інтуїцію. Візьміть в руки книгу з рецептами, і вибирайте звідти ті, які вам подобаються найбільше. Слідуйте радам, написаним у книгах, тоді будь-яке блюдо вийде. Тільки спочатку варто переконатися, що у вас є всі необхідні продукти, пристосування і час, необхідний для приготування того або іншого блюда.
5.Треніруйтесь.
Для того, щоб набити руку і довести свої навички до потрібного рівня, доведеться готувати якісь страви стільки разів, скільки буде потрібно. Це потрібно для того, щоб запам'ятати порядок дій, необхідні компоненти і їх кількість, довести процес приготування до автоматичного. Тоді ви навчитеся легко і швидко готувати якісь кілька страв, вам буде простіше перейти до освоєння наступних.
6.Експеріментіруйте.
Справжні кулінари ніколи не ставлять собі ніяких жорстких рамок. Тому, якщо вам подобається більш солона або гостра їжа, міняйте рецепти на свій розсуд. Робити це краще тоді, коли ви вже трохи освоїте кухню, щоб бути впевненим у тому, що ви не зіпсуєте страви. Іноді завдяки таким експериментів з'являються справжні кулінарні шедеври, які потім передаються з покоління в покоління.
7.Учітесь.
Спостерігайте за діями тих, хто на вашу думку добре готує. Ви зможете навчитися більш швидким способом нарізки або, приміром, більш економічному використанню продуктів, особливому способу запікати, варити і смажити. У кожного є свої маленькі хитрощі, які допомагають зробити їжу особливою. Якщо поспостерігати за досвідченими кухарями, багато чого можна буде взяти на озброєння.
Готування тільки здається складною справою. Опанувати його можна, якщо бути впертим і наполегливим. Деякі страви не піддаються довго, а якісь виходять смачними, готувати їх приємно. З часом кожен зможе знайти ту нішу в кулінарії, яка вдасться йому найкраще. Це може бути фірмовий борщ, плюшки або варення, але, головне, це буде смачно.
|