23:40 Страви скандинавської кухні | |
Кухні скандинавських країн багато в чому схожі. При всій відмінності кулінарних традицій північних країн у них є багато спільного, що відрізняє кухню країн Північної Європи від кухонь інших європейських країн. Страви скандинавської кухні насамперед риба, яку дарують нащадкам вікінгів холодні північні моря. Рибу тут смажать, варять, в'ялять, сушать і коптять. Суворий клімат і природний аскетизм скандинавів визначають їх кулінарні уподобання: гарячі супи, юшки, запечені страви досить проста їжа, яка швидко готується і довго зберігає тепло. У скандинавської кухні багато всіляких молочних страв. Рожевощокі міцні скандинави (і діти, і дорослі) обожнюють молоко. Молоком запивають багато страв. У багатьох сім'ях молоко п'ють по кілька разів на день. Найоригінальніша в молочній скандинавської кухні - солоні вершки, а також вершки з приправами, наприклад, з кмином. На Різдво сіверяни подають до столу багато тістечок, печива, пирогів. У Данії вечерю під Різдво починається з рибних блюд (перш за все - маринована оселедець), потім подають різдвяну качку, потім пироги й всілякі солодощі. Нарешті, подають гарячий глогг (данський варіант глінтвейну). Датчани дуже люблять рибу, особливо оселедець, вугра, камбалу, макрель. Ще в Данії дуже люблять бутерброди (більше 700 видів!). Це величезні вежі з декількох поверхів найрізноманітнішої начинки (шинка, ковбаса, бекон, риба, сир, паштет, креветки, яйця, овочі, зелень, полуниця, різні соуси, гірчиця та інше). Їдять такі бутерброди шар за шаром. З м'ясних страв найбільшою популярністю користуються смажена свинина з гарячою червоною капустою, солона курка з ананасом; з десертних страв - полуниця та ожина з вершками, а також яблучний пиріг зі збитими вершками і порічковим желе. Норвегія країна риби. Найпопулярніші страви оселедець в самих різних видах, камбала, палтус, тріска. Традиційне для норвезької кухні блюдо кліпфікс - тріска, яку обезголовлювали, распластивают і висушують. Ця страва з древньою історією: така риба бралася на полювання і в плавання. Норвезький лосось, який готується самими різними способами, знаменитий на весь світ. Дуже незвично ракеррет блюдо - форель, яку витримують під землею за певних умов протягом року. Незвичайний норвезький сир козячий солодкий сир темно-кремового кольору. Нарешті, знаменита каша флетегрет - пшенична каша, яка готується на вершках і подається з малиною. Швеція країна оселедця. У цій країні Ви можете спробувати десятки різних видів маринованої оселедця. А що говорити про кількість інших страв з цієї популярної риби? Крім риби в Швеції люблять домашні ковбаси з різних видів м'яса. При їх виготовленні застосовують самі різні приправи та спеції, перш за все кмин, перець і цибулю. Шведи знають толк в печінці, яку варять, ріжуть шматками, заливають м'ясним бульйоном, додають спеції. А ще Швеція країна ягідних десертів. Фінляндія ще одна рибна країна. Дуже відомо блюдо калекукко - рибні пироги. Фіни великі любителі салаки, особливо копченої. На Різдво подають запечений окіст, морквяний, брюквенную і картопляну запіканку. Великоднє блюдо мяммі - це чорна густа каша з житнього борошна і солоду, зварена на воді, приправлена цукром і вершками. Знамените рунебергское тістечко готують із звичайного печива, варення і сметани Фіни готують смачні чорничні пироги, багато різних страв з грибами. Ісландська кухня типово скандинавська, але зі своїми особливостями. У ісландському ресторані Ви можете замовити страву з баранини або конини. Традиційне ісландське блюдо бараняча голова, приготовлена цілком. Ісландська сир, на відміну від нашого сиру, скоріше схожий на кисляк, яка змішана з сиром. Голландія (Скандинавія не зовсім, але тим не менше). Наостанок парочка рецептів. Глогг (датська напій). | |
|
Всього коментарів: 0 | |