Якщо вашому організму складно перетравлювати клейковину, це не означає, що тепер ви не можете, є смачні страви. Головне - знайти альтернативу. Біль в суглобах, кольки в животі після прийому їжі, газоутворення, збільшення ваги, виснаження - це деякі з ознак глютеіновой хвороби і непереносимості клейковини - нездатності перетравити білок, що міститься в пшениці та деяких інших зернах. І всі ми іноді запитуємо себе: що робити при непереносимості клейковини організмом?
38-річна Вероніка Протасова, журналістка з Санкт-Петербурга протягом багатьох років терпіла головні болі і болі в животі, перш ніж довідалася точний діагноз свого нездужання. "Я почала голодувати, тому що кожний прийом їжі викликав у мене величезні страждання, - згадує вона. - Я довго обстежилася, і, коли були виключені виразка шлунка, камені в нирках і рак дванадцятипалої кишки, доктор прийшов до висновку, що мій кишечник просто схильний до подразнення і рекомендував мені харчові продукти, які вважаються легкими ".
Наприклад, макарони, але вони тільки збільшили її страждання. Одного разу вона розмовляла з одним і той згадав про глютеіновой хвороби, на яку хворіла його сестра. Вероніка попросила повідомити їй ім'я лікаря, який лікує його сестру. Потім, пройшовши тести, з'ясувалося, що причиною її дискомфорту була глютеіновая хвороба - труднощі при переварюванні клейковини.
Для тих, хто вболіває спадкової глютеіновой хворобою, продукти, що містять клейковину, пошкоджують тонкий кишечник. Це призводить до дефіциту деяких корисних речовин і інші нездужання. Однак бувають випадки, коли організму складно перетравлювати клейковину, виникають всі ознаки глютеіновой хвороби, однак тести її не підтверджують. У цьому випадку все одно рекомендується не вживати харчові продукти із зерен, що містять клейковину.
Спочатку може здатися, що таку дієту просто неможливо дотримуватися: клейковина міститься також і в таких продуктах, як хлібні злаки, рис, цільне зерно та інші продукти, які завжди вважалися корисними для здоров'я. Навіть харчовий крохмаль робиться не тільки з картоплі, але й іноді з пшениці.
Після того, як дієта Вероніки сформувалася, вона написала невелике есе і виклала його у своєму блозі. "Я ставлюся до пошуку нових продуктів, як до пригоди. Відчуваю себе шукачем скарбів". - Не варто "переживати, що коли ви, дізнавшись про свою хворобу, отримаєте від лікуючого лікаря рекомендації щодо харчування і вони здадуться вам дуже нудними. Згодом ви виявите стільки нових і цікавих продуктів, які можна вживати і на які ви в інших обставин не звернули б уваги.
1 з 133 людина хвора глютеіновой хворобою або непереносимістю клейковини, хоча часто люди протягом багатьох років не знають про свій діагноз. Хвороба важко виявити, тому що її симптоми - втома, стомлюваність, головний біль, висип на шкірі є симптомами інших численних недуг. Вважається, що жінки страждають глютеіновой хворобою частіше, ніж чоловіки. Однак точними ці відомості назвати не можна, тому що жінки просто частіше відвідують лікарів, тому в них і частіше і виявляються ті чи інші захворювання. Люди, що страждають глютеіновой хворобою, іноді мучаться від діареї і виснаження, а іноді - від запорів, підвищеної ваги і здуття живота. Після того, як вони усувають клейковину зі свого раціону, у них нормалізується вага, і всі симптоми хвороби зникають.
Дослідження також показали зв'язок глютеіновой хвороби з ендокринними порушеннями, включаючи іксулінозавісімий діабет і аутоімунні порушення щитовидної залози, типу базедової хвороби. З'ясувалося, що клейковина може викликати серйозні аутоімунні порушення у людей з глютеіновой хворобою. А для багатьох людей так важливо знати, що ж все-таки робити, якщо у вас є непереносимість клейковини організмом.
Тому багато експертів радять всім перевірятися на наявність глютеіновой хвороби. Якщо ви хоч трохи запідозрили що ви - один із страждаючих глютеіновой хворобою, не відкладаючи, відвідайте свого лікаря-гастроентеролога. Аналіз крові без зусиль допоможе виявити цю недугу і ви, дещо змінивши свою дієту, істотно підвищити якість свого життя.
|