У статті Рецепти смачних соусів ми розповімо про приготування смачних рецептів соусів. Вони прості у приготуванні, адже соус - це смак, аромат і вид. Соус впливає відразу на органи чуття і подача соусу до столу, сприймається, як знак особливої прихильності і гостинності.
Деякі можуть сказати, що крім усього іншого, це ще трата сил, часу і зайва метушня на кухні.
А ми з вами спробуємо уникнути великих клопотів, але при цьому все-таки соус приготувати. Головне щоб смачно і швидко.
1. Часниковий соус Муждей.
Беремо головку часнику, почистимо його і розітріть. Розтертий часник розводимо в половині склянки води, можна взяти, якщо є під рукою м'ясний бульйон, але це необов'язково, додаємо оцет і сіль за смаком. Якщо соус трохи настоїться, то буде ще колоритнішою. У деяких рецептах виготовлення цього смачного соусу пропонується додавати мелений чорний або червоний перець, можна обійтися без нього, і можна додати рослинне масло. Вибір за вами. Все. Можна подавати до рибних і м'ясних страв.
2. Южно-французький часниковий соус Айолі.
Розтирати, а простіше кажучи, тиснемо, 4 великі часточки часнику, додаємо акуратно 1 жовток, склянка рослинного масла і знову розтираємо, додаємо чайну ложку кип'яченої холодної води, за смаком додати сік лимона. У результаті виходить соус за консистенцією майонезній. Можна подавати до овочевому салату, до риби, до м'яса.
3. Соус Есесерушка.
Дістаємо плавлений сирок Дружба з холодильника, трьом на дрібній тертці, тиснемо пару часточок часник і заправляємо майонезом. В кінці можна туди покришити ще, покришити. Якщо до печеної картоплі додати цей соус - просто пальчики оближіть.
4. Традиційний соус з хроном.
Візьмемо півсклянки хрону подрібненого, такою ж кількістю бульйону або гарячої води заливаємо, додаємо яблуко натерте, оцту столову ложку, половину чайної ложки цукрової пудри, і кефіру або кислого молока 2-3 ложки. Розмішати, і все буде, готово. Слід подавати до овочів, ковбасі, до холодного м'яса.
5. Майонез шведська.
Потрібно то всього: 100 грам майонезу салатового, візьмемо таку ж кількість яблучного джему і додати 5 столових ложок тертого хрону, можна додати, якщо захочеться і більше хрону. І дати майонезу настоятися в холодильнику.
6. Соус польський (дуже смачний рецепт соусу).
На слабкому вогні розпускаємо 150 грам вершкового масла. Поки масло остигає, беремо 4 яйця і січемо, додаємо 10 грам петрушки. Все перемішуємо, заправляємо лимонним соком або лимонну кислоту додаємо на кінчику ножа. Без цього соусу "судак по-польськи" не буває просто, але і до іншої рибі соус дуже підходить.
7. Французька соус Грібіш.
Білки трьох варених яєць дрібно січемо, натерти на крупній тертці 50 грам корнішонів. Жовтки розтираємо, і змішуй з 30 грамами гірчиці, поступово вливаємо склянку рослинної олії, оцту додаємо 30 грам і перемішуємо. А потім в масу жовткова додаємо огірки і білки, сіль і зелень на смак. І соус готовий. Можна подавати до холодних страв, а й добре йде цей соус до гарячих рибних блюд.
8. Індійський П'ядун соус Амла чатні.
В індійському соусі потрібно варити агрус, а після додати спеції: імбир, перець і так далі. Ми зробимо простіше. Ягоди без хвостиків стакан, подрібнити за допомогою блендера, м'ясорубки або толкушкой. Додамо 3-4 зубчики часнику туди, цукор, сіль за смаком, 2 столові ложки кропу. Можна вчинити по-іншому, покласти рубані волоські горіхи замість кропу, 2 столові ложки.
9. Соус брусничний з сиром.
100 грамів плавленого сиру ставимо в тепле місце, де він зможе розм'якшити, додамо до нього 50 грамів сметани кислою, цукор, сіль за смаком, а потім у цю масу додамо 100 грам брусниці. Подавати можна до птиці, м'яса.
10. Соус англійська м'ятний (який подавався у російських царів, подавався на урочистих прийомах).
3 столові ложки м'яти рубай, додаємо 2 столові ложки цукру, 1 столову ложку оцту і 3-4 ложки води. На дві години залишаємо, щоб настоявся. І потім подаємо до рибних і до м'ясних страв.
Приємного вам апетиту! Не потрібно забувати, що соусом поливати гарнір не прийнято.
|